Stran uporablja piškotke

Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru


1. Podpora e-izobraževanju

Na Medicinski fakulteti uporabljamo e-izobraževalni sistem Univerze v Mariboru, ki je dostopen na estudij.um.si

Sistem je povezan z AIPS-om, kar pomeni da so v njem vsi študijski predmeti, njihovi nosilci in vsi vpisani študenti. Temelji na e-učilnici Moodle (moodle.org), ki jo uporablja več kot 70.000 izobraževalnih ustanov po celem svetu.

Študentje se prijavijo v sistem na enak način kot v AIPS!

Visokošolski učitelji morajo imeti urejeno elektronsko identiteto na Univerzi v Mariboru. Morebitna vprašanja pošljite na alojz.tapajner@um.si

Na prošnjo visokošolskih učiteljev MF UM organiziramo predstavitve e-izobraževanja in delavnice za uporabo Moodla.
Kontakt: red.prof.dr. Dejan Dinevski, dejan.dinevski@um.si

2. Virtualni bolniki

Virtualni bolniki ali virtualni pacienti so interaktivna računalniška simulacija resničnih kliničnih scenarijev. Gre za relativno novo e-izobraževalno tehnologijo, ki v učnem procesu uporablja multimedijske in interaktivne elemente ter virtualno simulacijo kliničnega dela z bolniki. Podroben opis učne tehnologije virtualnih bolnikov, njihove izgradnje, uporabe, in vloge v izobraževanju v medicini je podan v tem članku, ki je bil objavljen v reviji Zdravniške zbornice Slovenije ISIS. V članku so opisani tudi začetki in razvoj uporabe virtualnih bolnikov na MF UM.

Na MF UM v študijskem procesu uporabljamo virtualne bolnike sistema MedU, www.med-u.org, ki ga gradi in vzdržuje konzorcij severno ameriških univerz (več kot 120 medicinskih fakultet iz ZDA in Kanade).

Navodila za dostop:

Študenti:
Na spletni strani www.med-u.org (kjer so na voljo osnovne informacije o MedU sistemu) izberete "Register", nato pa "Institutional Subscribers" (zato ker je MF UM že registrirana kot institucija).

V postopku registracije izpolnite ime, priimek in elektronski naslov ter si določite geslo. Pozor! Elektronski naslov mora biti ***@student.um.si, ***@um.si, ***@uni-mb.si ali ***@ukc-mb.si, sicer ni možno dobiti dostopa (če še nimate elektronskega predala na MF UM, pišite kolegu Alojzu Tapajnerju na alojz.tapajner@um.si in vam ga bo uredil).

Na e-naslov dobite sporočilo z aktivacijsko povezavo in ko jo kliknete, ste uspešno registrirani in lahko dostopate do virtualnih pacientov iz oddelkov za interno medicino, družinsko medicino, pediatrijo in radiologijo ter do učnih modulov iz kirurgije.

Visokošolski učitelji:
Če se registrirate po navodilih za študente, lahko preizkusite sistem v vlogi študenta. Ko boste želeli uporabiti virtualne paciente kot profesor/asistent/mentor v pedagoškem procesu (v tej vlogi dobite dodatne informacije, možnost nadzora nad delom študentov in tudi upravljanja), prosim napišite zahtevo po elektronski pošti red.prof.dr. Dejanu Dinevskemu (dejan.dinevski@um.si), ki vam bo dodelil uporabniški dostop za učitelje.

 

 

 

 

 

Attachments:
Download this file (ISIS2013.pdf)ISIS2013.pdf[ ]352 kB

Univerza v Mariboru
Medicinska fakulteta Maribor
Taborska ulica 8
2000 Maribor

Tel: +386 (2) 2345 821
Fax: +386 (2) 2345 820
E-pošta: mf@um.si