Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru

 

Povezava na Facebook stran Medicinske fakultete Univerze v Mariboru

Tutorstvo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru je po treh letih premora organiziralo že dvanajsti posvet Kam po študiju splošne medicine. Dogodek Kam po študiju splošne medicine je posvet o zaposlitvenih možnostih bodočih zdravnikov.

Letošnji KPŠSM se je odvijal v torek, 10.5.2022, na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru. Dekan, red. prof. dr. Iztok Takač, dr. med., v. svet., je nagovoril udeležence in jim razložil, kako pomembna in težka je prava izbira specializacije. Prvo predavanje je pripravila mag. Milena Orož Črešnar, predstojnica Centra za študentske in študijske zadeve ter mednarodno sodelovanje. V predavanju je predstavila postopek diplomiranja in razložila, katera potrdila lahko vključijo v prilogo k diplomi. Sledili sta predavanji bivših študentk naše fakultete, Urške Elbl, dr. med., ki je udeležencem iz prve roke približala pot od diplome do specializacije in asist. Žive Ledinek, ki je v svoji predstavitvi dala poudarek na podiplomski študij in pedagoško kariero.

Po prvem delu je sledila predstavitev treh specializacij po izboru študentov. Specializacijo Ginekologija in porodništvo sta udeležencem približala doc. dr. Jure Knez, dr. med. in asist. Monika Sobočan, dr. med., Interno medicino red. prof. dr. Sebastjan Bevc, dr. med. in asist. Tadej Petreski, dr. med. ter Dermatovenerologijo doc. dr. Maruška Marovt, dr. med. in Martina Lipič, dr. med. Po predstavitvi specializacij so sledila vprašanja udeležencev.

Po zaključenem drugem delu je sledil individualni del, t.i. sejem specializacij, ki se je odvijal na ploščadi pred fakulteto. Tam so bile postavljene stojnice, na katerih so specialisti in specializanti iz 35 različnih specializacij odgovarjali na številna vprašanja študentov. Študentje so spoznavali vsebinske programe, opise kroženja in trajanja posameznih specializacij, pogovarjali so se o tem, kako izgleda običajni delovni dan in kakšno je aktualno stanje na področju posameznih specializacij v državi. Študentje so lahko spoznali prednosti in slabosti in razloge za izbiro in uresničitev pričakovanj posameznih specializacij. Sejma so se udeležile tudi predstavnice Zdravniške zbornice Slovenija, ki so odgovarjale na vprašanja o pripravništvu, sekundariatu, strokovnemu izpitu, specializacijah in priznavanjem poklicnih kvalifikacij v tujini.

Organizatorji se po zaključku posveta zahvaljujemo Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru za izkazano podporo pri organizaciji in vsem gostom, ki so pripomogli k uspešni izvedbi dogodka. Zahvaljujemo se tudi sponzorjem Nana Bistro in Kavarna, Mr. Falafel, Žito, Hiša kruha, e Študentski servis, dm drogerie markt, Mladinska knjiga, Europark, Delavska hranilnica

in Red BULL, ki so olajšali organizacijo dogodka. Upamo, da bo posvet ostal tradicionalen, saj izkazano zanimanje študentov na dogodku potrjuje željo po možnostih raziskovanja različnih specializacij tudi izven sklopa obveznosti rednih predmetov.

Za izvedbo posveta se posebej zahvaljujem članom organizacijske ekipe (Roku Arhu, Janu Bitežniku, Tini Gabrovec, Nini Greif, Sari Klemenčič, Saši Klezin, Leni Knez, Matjažu Korenaku, Domnu Lahu, Vanesi Majcenovič, Evi Nograšek, Tineji Ornik, Evi Osolin, Lani Podlesnik, Manci Ravnak, Anji Remškar, Luku Strajnarju in Cirili Štabuc), ki so v zadnjem mesecu delali maksimalno, da smo lahko v torek vsi skupaj iskali odgovore na vprašanje kam po študiju splošne medicine.

Manca Knez

Vodja organizacijske ekipe Kam po študiju splošne medicine 2022 in koordinatorica tutorjev MF UM