Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru

 

Povezava na Facebook stran Medicinske fakultete Univerze v Mariboru


Naslov Razvoj mikrofiziološkega sistema sluznice tankega črevesa za raziskovanje učinkov mikrobiote na transepitelijski transport in imunski odziv gostitelja
Referenčna številka J3-50098
Vodja projekta dr. Aleksander Mahnič
Sodelujoče organizacije Nacionalni laboratorij za zdravje okolje in hrano (NLZOH)

 

Opis projekta

SIBO je zdravstveno stanje, za katerega je značilna prekomerna rast bakterij v tankem črevesu. Glavni cilj projekta je razvoj eksperimentalne platforme, ki bo omogočala in vitro vpliv razrasta posameznih bakterij na trans-epitelni transport v tankem črevesju. Postavljeni in vitro model sluznice tankega črevesa bo združil napredne pristope 3D biotiskanja z mikrofiziološkimi sistemi (MPS). Ta integracija bo omogočila izdelavo bio struktur z natančno določeno sestavo in geometrijskimi lastnostmi ter visoko stopnjo nadzora nad pogoji gojenja za posnemanje naravnega fiziološkega okolja in usmerjanje razvoja tkiva v želeno smer. Prednosti predlagane eksperimentalne platforme pred obstoječimi in vitro modeli sistema sluznice tankega črevesa izhajajo iz specifične integracije 3D biotiskanega ogrodja in zasnove MPS, ki bo poravnala črevesni epitelij in spodaj ležeče ožiljeno tkivo znotraj jasne optične poti. Posledično bo to omogočilo neprekinjeno slikanje in spremljanje molekularnega transporta iz simuliranega črevesnega lumna skozi epitelij in v ožilje. Projekt bo osredotočen na transport metabolitov iz luminalne na žilno stran in vitro epitelija, integriranega v mikrofiziološki sistem (MPS). Ta model bo izpostavljen metabolitom ter celičnemu materialu bakterijskih vrst, za katere je znano, da povzročajo SIBO. Z neciljano metabolomiko na osnovi masne spektrometrije bomo primerjali profile spojin, ki prehajajo čez epitelij. Cilj je identifikacija vrstno specifičnih pokazateljev z visoko napovedno vrednostjo bakterijskega povzročitelja SIBO.

Slika 1: Splošni opis komponent, ki izpolnjujejo glavni cilj in projekta. In vitro SIM, izdelan znotraj MPS z uporabo 3D biotiskanja in gojen pod stalnim spremljanjem in natančnim nadzorom okolja za preučevanje transporta snovi bakterijskega izvora iz luminalnega v vaskularni krog.